Економија

Фалсификат 2,000-ки пуштени во оптек

Прочитај за: 4 минути Народната банка на Македонија информираше дека се забележани фалсификувани банкноти од 2,000 денари. Министерството за внатрешни работи е известено за оваа појава, а граѓаните се предупредуваат да бидат внимателни и да ги проверуваат банкнотите. Народната банка укажува на начинот на којшто може да се провери дали станува збор за фалсификат – пред се по основниот заштитен елемент, отпечатен со оптички варијабилна …

Read More »

Инфлацијата расте, но уште не се одразила на потрошувачката

Прочитај за: 4 минути Советот на Народната банка предупредува дека постојат „нагорни ризици од инфлација“. Олабавениот карактер на монетарната политика се спроведуваше во услови на солидно ниво на девизни резерви, коишто се во сигурната зона, со динамика на промена во последниот квартал којашто е подобра од очекуваната со последните проекции. Во однос на ценовните движења, беа присутни нагорни ценовни движења во последниот квартал, коишто …

Read More »

Штрајк доколку не биде прифатено барањето за повисока минимална плата

Прочитај за: 4 минути Денешната средба на Економско-социјалниот совет заврши со закана за штрајк од страна на синдикатите, откако нивното барање за минимална плата од 300 евра беше одбиено од претставниците на работодавачите. Се преговараше три саати и кога преовладаа аргументите на страната на ССМ и на останатите синдикати работодавачите во 5 до 12 излегоа со свој предлог. Аргументите беа на наша страна ја …

Read More »

Владата ќе ги ослободи вработените во информатичкиот сектор од данок

Прочитај за: 4 минути Премиерот Димитар Ковачевски најави дека до 2023 година, персоналниот данок на вработените во информатичката индустрија ќе биде укинат. Владата секогаш ја поддржува секоја индустрија, а особено ИТ индустријата, бидејќи ИТ индустријата има навистина голем раст, дојдена е веќе на ниво на милијарда евра. Нашиот план е да ја зајакнеме и да го забрзаме нејзиниот раст уште повеќе, и тоа преку …

Read More »

Прва земја во ЕУ која го легализира канабисот за рекреативна употреба е Малта

канабис, канабисот

Прочитај за: 4 минути Додека земјите како Холандија и Шпанија толерираат рекреативен канабис, Малта е првата земја од ЕУ што официјално донесе закон кој дозволува негова продажба и производство. Луксембург и Германија, исто така, посочија дека имаат намера да воведат закони со кои се регулира рекреативната употреба на канабис, а се очекува и Италија да организира референдум за ова прашање Малта ќе стане првата …

Read More »

ЦИА: Југославија се распадна поради лошата економија

југославија

Прочитај за: 4 минути Доколку банките не ги репрограмираат неподмирените кредити, а не даваат нови, Југославија сигурно ќе западне во неволја, но, а со тоа и претстојат тешки времиња. Ова, меѓу другото, пишува во еден од документите на ЦИА од седумдесеттите години на минатиот век, со кој, всушност, американската разузнавачка агенција предвидува распад на СФРЈ и крвава граѓанска војна. „Потенцијалот за катастрофа е реален“, …

Read More »

Угостителите бараат можност за издавање и тргување со крипто-валути

Прочитај за: 4 минути Независната угостителска комора (НУК) почна иницијатива за креирање иницијална понуда за издавање глобален алтернативен крипто-коин/крипто-средства наменети за користење исклучиво во угостителската индустрија. Со тоа, според НУК, се обезбедува алтернативен извор и начин на прибирање средства за инвестирање и финансирање на македонски и регионални угостители и угостителски објекти. Како што наведува Комората, приходите остварени од инвестициите во крипто-средството, авансно ќе се …

Read More »

Професор Јовевски: Оние кои ќе принудуваат вработени на вакцинација спротивно на нивната волја ќе бидат и кривично одговорни

Прочитај за: 5 минути Лазар Јовевски, вонреден професор по трудово правo на Правниот факултет „Јустинијана Прима“. Комисијата за заразни болести и министерот Филипче предложија нови мерки кои предизвикаа реакции и отпори кај голем дел од граѓаните, синдикатите. Велат дека мерките не само што се без здравствена логика туку се и незаконски… – Предложените мерки се спротивни пред сè со Уставот на Република Македонија како и …

Read More »

Новоизбраниот градоначалник на Њуjорк првите три плати ќе ги подигне во Биткоини

биткоин

Прочитај за: 4 минути Новоизбраниот градоначалник на Њујорк, Ерик Адамс, изјави дека pпрвите три плати ќе ги земе во биткоин, а градот ќе го направи „центар на индустријата за криптовалути“ откако ќе ја преземе функцијата во јануари. „Во Њујорк секогаш одиме на големо, така што ќе ги земам првите ТРИ плати во биткоин кога ќе станам градоначалник“, напиша Адамс во објавата на Твитер. „Њујорк …

Read More »

Што е Биткоин и дали треба да инвестирате

биткоин

Прочитај за: 4 минути На instagram и youtube од популарниот профил “DrziVoda” објавено е едукативно видео за популарниот Биткоин, со објаснување што претставува и зошто се појави. Македонски Весник е голем поддржувач на блокчејн технологијата, Биткоин и други криптовалути кои претставуваат високо волатилни дигитални токени од вредност и ги поддржува овие едукативни видео кои треба да помогнат на населението да се запозне со најновите …

Read More »