ТИТО СЕПАК НЕ БИЛ ТИТО?! Овие документи на ФБИ и ЦИА тврдат дека на Југославија ѝ „подметнале“ лажен претседател! (ФОТО)

Тито
Прочитај за: 2 минути

Кој беше Тито?

Пред неколку години, се рашири приказната за таканаречените белешки на ФБИ, како што велат на 20 април 1955 година, извесен Маријан Џон Маркул му раскажа на ФБИ потресна приказна. Имено, тој рече дека човекот кој се претставува како маршал Јосип Броз Тито не е всушност Тито, туку вметнат руски агент и сè уште зборува за тоа како тој агент го зел идентитетот на Тито и дека вистинскиот Јосп Броз исчезнал во Русија во 1937 година.

Тоа, како што велат, е во белешките на ФБИ од почетокот на мај 1955 година.

Во записот на ЦИА објавен во тогашните таблоиди се вели дека бил испрашуван Џон Маркул на 18. и на 20 април 1955 година, како и дека бил во затвор во 1926 и 1927 година. Подоцна замина во Русија и Југославија. Во 1933 година, Маркул избега од Русија како слеп панник и замина во Америка, подоцна во 1953 година. Тој ја посети Југославија во 1941 година, каде разговараше со Маршалот и други високи функционери. Оттогаш тој тврди дека маршалот со кој разговарал не бил вистинскиот Јосип Броз, туку дека вистинскиот Тито исчезнал во Русија во 1937 година.

Првиот состанок меѓу Маркул и Тито траеледен час, каде тој забележа дека Маршалот Тито има ПЕТ прсти на секоја рака. Тој продолжи да тврди дека ПРАВИОТ Тито го изгубил средниот прст, како и показалецот на левата рака. Тој понатаму додава дека Тито, со кого разговарал во 1953 година и кој успешно ја водеше Југославија, се школувал и одлично свирел на Пијано.

Од друга страна, според него, вистинскиот Тито бил необразован и колку што се сетил Маркул, тој не знаел како да свири на пијано.

Џон имаше многу повеќе тврдења.

Тој тврди дека оригиналниот Јосип Броз бил околу 180 см, додека лажниот бил висок само околу 160 см.

Тој исто така продолжи дека Тито со кој зборувал има благ руски акцент и дека зборува прилично тивко, додека вистинскиот Тито зборува многу остро.

Повеќе >> Times.com.mk

- Следи Македонски Весник за повеќе содржини -

SHARE