Здравство

Откриена причината за Алцхајмеровата болест

Прочитај за: 4 минути Причината за Алцхајмеровата болест, како што пишува „Њу сајентист“, најверојатно, е пронајдена. Тоа се бактериите Porphyromonas gingivalis, кои се клучни причинители кај повеќето хронични заболувања на мозокот. Добрата вест е дека лекарство кое ги блокира основните токсини на бактеријата, ќе биде подложно на клинички тестирања годинава. А, истражувањата објавени на 23 јануари 2019 во списанието „Сајенс адвенс“ покажуваат дека лекот може …

Read More »

АНТИБИОТИК КОЈ ЛЕКУВА БОЛНИЧКИ ИНФЕКЦИИ

Прочитај за: 4 минути Тим хрватски научници патентирале нов антибиотик кој ги третира болничките инфекции. Трикратен тим на научници работел на проектот четири години. Препаратот е веќе одобрена од страна на Агенцијата за лекови на САД и наскоро пристигнува во нивните болници, а употребата на лекот на „стариот континент“ ќе чека одобрување од европските надлежни агенции и институции. “Ова е всушност готовиот производ на нашата иновација. …

Read More »

Хуманоста победи: Сара е дома жива и здрава!

Прочитај за: 4 минути Семејството на 15-годишната Сара Настеска, преку писмо до јавноста информираат дека Сара се врати во Охрид и испраќаат огромна благодарност до сите за помошта. Писмото го пренесуваме делумно. Почитувани, Охрид победи, Сара се врати дома жива и здрава! Почитувани, познати и непознати, ЛУЃЕ во вистинска смисла на зборот, Со овие неколку зборови сакаме да Ве известиме дека го поминавме најтешкиот …

Read More »