влатко ѓорчев

[Видео] Ѓорчев: Македонија умира, бројот на бебиња е намален за невидени 20%

Месечниот статистички билтен на Заводoт за статистика на Република Македонија изнесе фрапантен, загрижувачки податок, за пад од 19 проценти на родените бебиња во Македонија...
вакцинирање, вакцинација, венко филипче, министер за здравство

Министерот Филипче ја одби иницијативата за укинување на задолжителното вакцинирање

Граѓанската иницијатива за измена на законот за заштита на населението од заразни болести ќе ја разгледуваат пратениците по изборниот процес. Денеска беше закажана седница...

Девојче со аутизам од Штип доби оштета од 300.000 евра поради погрешно примена вакцина

Основниот cyд во Штип донесе прecyдa за oбecштетување на семејство од Пробиштип поради погpешно лекување на нивната ќерка која примила вакцина додека била под...

Озон: Дар од природата за добро здравје

Озонот претставува алотропска модификација на кислородот. Името го добива од грчкиот назив за непријатен мирис (όζον- озеин- да мириса), благодарение на непријатниот мирис кој...

Во Македонија има од 60.000 до 80.000 алкохоличари

Најмалку 3,3 милиони луѓе во светот умираат од прекумерно консумирање алкохол, говорат податоците на Светската здравствена организација. Според статистката, дури 15 проценти од вкупната...

Зошто треба да користите Озонска терапија за бројни здравствени проблеми?

Општо познат факт е дека озонската обвивка што се наоѓа во горните слоеви на атмосферата го штити живиот свет на Земјата од штетната сончева...

Во Македонија за прв пат родено ХИВ негативно бебе од ХИВ позитивна мајка

Храбра и одлучна 30 годишна ХИВ позитивна жена од Скопје решила да остане трудна и да роди свое дете. Таа пред 4 месеци го донела...

Колку е опасна бактеријата МРСА?

Откако Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) соопшти дека има четири случаи на заразени со бактеријата МРСА (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), вработените во градинката „Снежана“...

Милош прегледан и е во добра здравствена состојба

На деветгодишниот Милош, утрово му беа направени потребните здравствени прегледи. Драго ми е што резултатите од електрокардиографијата и ехокардиографијата се во граница на нормала...

Откриена причината за Алцхајмеровата болест

Причината за Алцхајмеровата болест, како што пишува „Њу сајентист“, најверојатно, е пронајдена. Тоа се бактериите Porphyromonas gingivalis, кои се клучни причинители кај повеќето хронични заболувања...
64,000FansLike

Ново