Насер Зибери: „Заев и Ахмети дебатираат за тоа кој и колку ќе биде првиот премиер“

Прочитај за: 2 минути

Веќе неколку дена траат разговорите меѓу СДСМ и ДУИ за коалиција, но сепак без епилог.

Сè што тврдат и обете страни е дека тие имаат слични позиции, но неофицијално се дознава дека барањето за албански премиер продолжува да биде проблем на преговорите.

И додека преговорите траат, Насер Зибери, ја продолжува својата професија како адвокат.

Во интервју за ТВ21, тој вели дека не е директно вклучен во разговорите, затоа што тие се одвиваат меѓу лидерите на партиите Заев-Ахмети, но покажува дека тој е информиран за текот на преговорите директно од страна на интегративниот лидер Ахмети.

Од она што го знам, покажува дека во моментов разговорите меѓу Заев и Ахмети се за прашањето за моделот како би се поделил функцијата премиер, со веќе дискутираните варијанти, 2 години со 2, 3 со 1 или 1 со 3.

„Информацијата што ја имам е прашање на модел, на кој политичките партии имаат различни ставови и не е тајна дека станува збор за тоа кој ќе биде првиот кандидат за формирање на владата. На оваа позиција, партиите поставија аргументи зошто ова треба да биде мандат и слично “, изјави кандидатот за премиер, Насер Зибери.

Покрај тоа, Зибери не потврдува дали Заев го прифатил или го отфрлил барањето за албански премиер. Тој верува дека лидерот на ДУИ Ахмети ќе го најде најприфатливиот модел со тоа што ќе го донесе најдоброто од масата за преговори, па затоа одбива да коментира за кој модел на поделба на столчето на премиерот би бил најсоодветен.

„Јас не зборувам ниту на почетокот, ниту на крајот, велам дека политичките партии треба да дадат се од себе, така што никој не се чувствува предаден и изгубен, но никој не се чувствува триумфален и победник, со цел да се зачуваат линиите на соработка и овие линии ќе бидат зачувани доколку се почитуваат интересите на обете страни и на прво место интересите на овие две партии треба да ги одразуваат интересите на граѓаните “, истакна кандидатот за премиер, Насер Зибери.

На прашањето што мисли ако Социјалдемократите и интригитите најдат друго име за албанскиот премиер, Зибери вели дека ова не би било решение за проблемот и не би ја одразува волјата на граѓаните, чија доверба ја добија на 15 јули, заклучува Зибери, ќе се смета за разочарување и измама од обете страни.

SHARE