Во неколку градови во Германија вакцинацијата запре – се посомневале дали е добро ладењето

Прочитај за: < 1 минута

Во неколку градови во Баварија, во Германија, спроведувањето на кампањата за вакцинација против коронавирусот беше одложено, бидејќи медицинскиот персонал открил потенцијални неправилности во процесот на ладење на вакцината, што ја произвеле компаниите Фајзер и Бионтек.

Читајќи ги евиденциите за податоците за температурата, кои се наоѓаат во фрижидерите, постоеја сомнежи во однос на усогласеноста со барањата на системот за ладење – објавено е од областа на канцеларијата на Лифтенфелс од северот на Баварија.

„При читање на записите за температура кои беа во ладните контејнери, се појавија сомнежи за усогласеност со барањата за ладен синџир на чувањето на вакцините“, се вели во соопштението на Окружната канцеларија на Лихтенфелс, на северот од најголемата покраина Баварија во Германија.

Вакцината на „Фајзер“, која користи нова т.н. мРНК технологија, мора да се чува на ултраниски температури од околу -70 степени Целзиусови за да остане ефикасна пред да биде испратена до дистрибутивните центри.

Инфо >> Faktor

- Следи Македонски Весник за повеќе содржини -

SHARE