Помош и за фирмите на кои ќе им избегаат вработени

Прочитај за: 2 минути

Над 4.000 компании можат да конкурираат за финансиска поддршка на инвестициите откако со измените на Законот се олеснети условите. Барањата може да се поднесуваат од понеделник, а вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши ги повикаа компаниите да аплицираат. На располагање им се 70 милиони евра, а ветувањето е дека до крајот на годината компаниите на кои ќе им бидат одобрени, ќе ги добијат парите.

Минатата година поддршка добиле над 300 компании, потпишани се 30-ина договори за изградба на нови фабрики од кои 20 во ТИРЗ зоните, а 10 надвор од нив, рече вицепремиерот Анѓушев. Поддршката лани надминала 45 милиони евра.

„Измените на регулативата се во насока на поголема поддршка на индустријата и економијата, а се опфаќаат фирми кои не беа опфатени првично со Законот. Финансиска поддршка може да користат и компании од ИТ-секторот, од преработувачката индустрија што не се опфатени со ИПАРД, а сакаат да направат индустриско производство и преработка на прехранбени производи. Барање може да поднесе и компанија од секторот трговија, но за да направи производствена дејност, како и од градежниот сектор, но не за изградба на станови, туку за асфалтна база или нови машини – информираше Анѓушев.

Компаниите што имаат веќе склучено договори за поддршка можат до 1 август да аплицираат за усогласување на договорите со новите измени и дополнувања на Законот. Компаниите што веќе имаат реализирано инвестиции лани и сакаат да склучат договор за финансиска помош, препорачливо е да поднесат барање до Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот или до Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони исто така до 1 август, за да осигураат дека државната поддршка им биде исплатена до крајот на 2019 година.

Со измените на компаниите им е оставена можност да флуктуира бројот на вработени до пет отсто, а што според вицепремиерот произлегува од тоа што некои компании го губат стручниот кадар и не можат да најдат нов, како и поради купување нова технологија што е автоматизирана.
izvor – nezavisen.mk

SHARE