[Видео] Голем удар за граѓаните: Нема повеќе купување во кеш, доколку сакате да купите телевизор мора преку банка да уплатите

Прочитај за: < 1 минута

Од Стопанската комора на Северозападна Македонија велат дека забраната, која ќе стартува од 1 јуни, е многу рестриктивна и ќе го отежни бизнисот. Тие веќе подолго време бараат плаќањето во кеш да биде дозволено на поголеми суми, а како пример ги наведуваат земјите од Европската Унија, каде прагот е по неколку илјади евра.

– „Навиките на Балконот е да се плаќа во кеш. Ние занеме дека потрошувачите ќе бараат алтернатива за ова ограничување. Ако ги стават парите во банка ќе плаќаат провизии на тоа. Тоа значи дека потрошувачите ќе бараат алтернативни пазари како Косово, Србија и Грција.“ – изјави – Дриљон Исени, извршниот директор на Стопанската комора на Северозападна Македонија.

Намалувањето на прагот најмногу ќе го почувствуваат трговците со бела техника и мебел. Нема да може, на пример, да се купува телевизор во готово кој што чини над 500 евра.