Home Политика Никовски: САД тогаш ни го признаа името за да албанизираат делови од...

Никовски: САД тогаш ни го признаа името за да албанизираат делови од Македонија, денес главна цел им е да го бугаризираат остатокот

720
0

При крајот на јануари 2023 година, дури двајца излегоа со погрешни тврдења дека американскиот претседател, Џорџ Буш помладиот, бил клучен и заслужен што САД, во ноември 2004, ја признаа Македонија под уставното име. Да потсетиме, признавањето не беше целосно туку само за билатерално користење, и привремено, до нашето прекрстување.

Прво, тоа го тврдеше Срѓан Ќерим, во „Само интервју“ на Канал 5, а потоа, врз друга основа, го коментираше и Мартин Треневски, на ТВ Алфа. Ќерим тврдеше дека на некој состанок со Буш (2002 или 2003 година), на кој биле повеќе Македонци и Американци, не било доволно внимание посветено на нашиот проблем со името и затоа, тој и претседателот Борис Трајковски, го тргнале на страна. Тогаш, Ќерим му го објаснил на Буш значењето кое името го има за нашата земја, а тој им ветил дека, ако биде реизбран, ќе го реши проблемот!, пишува Ристо Никовски во колумна за Плусинфо.

Треневски кажа дека имал сознанија за средба на Буш со истакнати Македонци од Канада и, се чинело, нивното барање било клучно за признавањето на името.

Ни едното, ни другото нема никаква врска со тоа што навистина се случи.

Можеби Буш и му го ветил тоа на Трајковски, а можеби и улогата на канадските Македонци не е за потценување. Фактите, меѓутоа, зборуваат за нешто сосем  друго. На 5 ноември 2004 година, портпаролот на Стејт департментот, Ричард Бучер (Richard Boucher), објави: „Унилатерално, САД го признава името ‘Република Македонија’. Решението е баш сега како знак за поддршка на Владата во Скопје четири дена пред критичниот 7 ноември, кога е закажан референдум од опозициските националисти, на кој Македонците ќе решаваат дали да го отфрлат или имплементираат законот за децентрализација, изгласан во август. САД се загрижени дека отфрлање на законот, којшто им дава на етничките Албанци поголемо учество на општинско ниво, може да предизвика граѓански немир кај Албанците во земјата“. (Wilson Center, Global Europe Program, Macedonia).

Понатаму, во изјавата се наведува: „Имплементирањето на законот би бил финалниот чекор во спроведувањето на обврските од Охридскиот рамковен договор, издејствуван од САД и од ЕУ“. И, се заклучува: „Со поддршката на планот за децентрализација, Вашингтон сака да ја придвижи земјата поблиску до членство во НАТО и ЕУ“.

Ова е вистината. Ако успееше референдумот против новата административна поделба на Македонија, немаше да дојде до непотребно и историски крајно погубно албанизирање на Струга, Тетово, Кичево, та и Скопје, коешто стана двојазично. Сега на сите мора да им биде јасно дека, во таков случај, ќе беше многу тешко да се реализира американското сценарио за бришење на Македонците, коешто деновиве ја доживува својата финализација. Тогаш, за САД беше клучно да се албанизираат делови од Македонија и, за таа цел, ни го признаа името.

Денес, главна задача на САД е да се бугаризираат останатите делови. Нели е тоа најлесниот начин да се затвори вековното „македонско прашање“ и дефинитивно да ги снема Македонците како народ? Со таква намера, во 2004, САД ни го признаа нашето уставно име.

За да нема дилеми, по некое време, САД појаснија дека името не го признаваат за секаде, за сите прилики, туку само  за билатерална комуникација и дека е тоа привремено, бидејќи тие ќе бидат први коишто ќе го користат новото име, коешто Македонија мора да го договори со Грција! За возврат, пак, албанизираните територии, како такви, ќе ни останат за вечност. Мора да се нагласи дека на иста основа, билатерално и привремено, без никаква врева, Велика Британија го користеше нашето уставно име од 1999 година, а пред 2004 година, истото веќе го правеа и Германија, Италија…

Значи, САД привремено жртвуваа кралица, за да не матираат.

Интересно е дека оваа информација од Стејт департментот воопшто не беше објавена во нашите медиуми. Не треба да има дилеми дека на политичкиот врв, Вашингтон детално им го објаснил чекорот. Пошироко, за американските мотиви се дозна од странските медиуми.

Чинам дека беше во 2010 година, на ручек, заедно со покоен Димитар Мирчев, директно го прашав вториот човек на американската амбасада во Скопје – дали е точно дека името во 2004 година ни беше признато заради блокада на референдумот против новата административна поделба на земјата? Високиот американски дипломат не само што го потврди тоа, туку и на сосема непријатен начин, со широка насмевка, констатира дека тогаш имале можност, прилика, аргумент… (признавање на името) како да го спречат референдумот, за да праша – како сега, и со што, да ве натераме (убедиме!) да го промените и името?

Тоа е вистинскиот американски прагматизам којшто мене, морам да признам, ме шокираше. Врз основа на тој разговор е барана изјавата на Стејт департментот за случајот.

Џорџ Буш беше реизбран на 2 ноември 2004 година. Во изјавата од 5 ноември 2004. се прецизира дека одлуката за признавање на името на Македонија, државниот секретар, Колин Пауел, ја потпишал на 3 ноември, а ЕУ била известена пред тоа. Поточно, пред изборите. Секој од читателите сам нека заклучи дали е можна било каква улога на Буш, во оваа одлука на Стејт департментот?

Во предвечерието на референдумот, закажан за 7 ноември, на плоштадот во Скопје, СДСМ организира голема прослава по повод американското признавање на името. Најверојатно, тоа било договорено и со американската Амбасада. Така, дефинитивно беше миниран референдумот. Власта создаваше впечаток дека САД ја промени својата политика во однос на нашето име, што воопшто не беше точно. Тогаш работев во Москва и, морам да признам, бидејќи немавме никакви изворни информации, и лично се надевав дека САД навистина се премислија.

Да потсетиме на уште еден случај со Џорџ Буш, којшто кај нас сосема погрешно се толкува. Погодувате, се работи за самитот на НАТО, во Букурешт, во 2008 година. Мнозина се сеќаваат дека таму, Буш изјави дека утредента во НАТО ќе бидат примени Македонија, Албанија и Хрватска. Примени беа само Албанија и Хрватска. Веројатно, тоа беше единствен случај во историјата, американски претседател да биде демантиран за само 24 часа.

Медиумите и политичарите, кај нас, тврдеа дека Грција ставила вето на нашиот прием. Тоа нема никаква врска со реалноста. Факт е дека Грција се фалеше дека така постапила, ама тоа беше само за нивна домашна употреба. Впрочем, ако беше така, сигурно ќе се јавеше Турција и ќе условуваше – или трите земји заедно, или ниту една. Тоа би била логична реакција на Анкара, иако ми е добро познато дека претходно, Македонија не барала таква помош од Турција. Очигледно, нашите беа сосема сигурни дека ќе влеземе во НАТО.

Неспорно е дека Буш сакал трите земји да влезат во алијансата. Тоа ќе беше негов голем успех – го зацврстил јужното крило на НАТО. Нашиот хендикеп, пак, беше што за осум месеци, завршуваше неговиот втор мандат и неговите соработници веќе го планираа и работеа на период по него. Тие знаеја дека, ако Македонија влезе во НАТО со референцата, тоа би бил преседан којшто би се повторил и при влезот во ЕУ. Тоа би значело дека никогаш нема да има конкретна причина, Македонија да биде присилена да се прекрсти. Уцените на Грција со НАТО, и на Бугарија со ЕУ, не се воопшто случајни. Како членка на НАТО и ЕУ, пак, Македонија би имала широк маневарски простор да ја отфрли референцата, и да си го врати своето уставно име. Кога си внатре, маневарскиот простор е поинаков.

Со приемот во НАТО под референцата, ќе пропаднеа сите американски сценарија за затворање на „Македонското прашање“ и бришење на Македонците како народ, коишто Вашингтон филигрански ги спроведува, од распадот на Југославија, та се до денес. Затоа Македонија не успеа во Букурешт. Впрочем, од турски извори, имам потврдени информации дека вечерта, по изјавата на Буш дека ќе станеме членка на Алијансата, откако неговите сигурно му објасниле дека приемот на нашата земја не доаѓа предвид, тој имал средба со турскиот претседател, Ѓул. Го молел да не го условува приемот на Албанија и Хрватска, со прием и на Македонија. Тоа е нов доказ дека немало грчко вето. Ако никој не беше примен, ќе беше голем личен неуспех на Буш. Впрочем, ако САД навистина сакале да не примат, верува ли некој дека Грција ги спречила? Тоа е надвор од умот.

Додатна потврда дека се’ беше баш вака, е фактот дека од Букурешт добивме сосема јасна порака – прво името (прекрстување), потоа членство. По самитот се случи и целосен пресврт на американската политика кон Македонија. До тогаш, САД никогаш јавно не бараа од нас да се прекрстиме, иако тоа секогаш беше нивна цел. Во преден план ја пуштаа Грција. По Букурешт, нивната Амбасада во Скопје отворено работеше на наше прекрстување. Тогаш за амбасадор дојде и познатиот Рикер, којшто нескриено се однесуваше како наш (не избран) гувернер.

За крај, да констатираме дека со голема сигурност може да се тврди дека ниту една одлука на Стејт департментот за Македонија не оди на одобрување кај претседателот. И обратно – кај претседателот не се решава ништо што се однесува на Македонија. Таму, на дневен ред се поважни прашања. Исклучок може да бидат само регионот и Косово, коешто е нивна рожба.

 

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88