Од Жолтата куќа се обезбедуваа пари за оружје за УЧК: За едно здраво срце се плаќаа по десет милиони долари!

Прочитај за: < 1 минута

Жолтата куќа постои и пред НАТО интервенцијата на СР Југославија, односно доаѓањето на НАТО силите на Косово. Ова во интервјуто за емисијата Во Центар го кажува адвокатот Горан Петронијевиќ кои во своето работење застапува многу лица на кои им се губи трагата за време на воените дејства во Косово во периодот од 1998/99 година.

Според Петронијевиќ формирањето на жолтата куќа, а такви куќи има повеќе на територијата на Косово, но и на Албанија вели тој, се случува во периодот пред 1998/99 година. Тоа вели тој беше добро разработен модел и парите од таа трговија беа користени за купување оружје со кое се опремуваше војската на УЧК.

Богатите луѓе од светот за едно здраво срце или здрав црн џигер плаќаа и по десет милиони долари, вели тој.

Како што објаснува Петронијевиќ, можат вас Американците и Германците да ве сакаат најмногу на целиот свет но ако немате пари тие нема да ви дадат или поклонат оружје. Затоа, вели тој, беше измислен целиот тој систем на трговија со човечки органи и првите пари за вооружување и функционирање на УЧК се обезбедуваат од тие извори.

Повеќе >> Во Центар

- Следи Македонски Весник за повеќе содржини -

SHARE