Студија на ЕУ го посочува фејсбук-профилот на Мицкоски како извор на дезинформации

Мивковски фб профил
Прочитај за: < 1 минута

Во студија изработена од Генералниот директорат за надворешна политика на Европската Унија по нарачка на Европскиот парламент. профилот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски се наоѓа меѓу профилите на личности кои се сметаат за извори на дезинформации, објави Дојче веле.

Во студијата насловена како „Мапирање на лажните вести и дезинформации на Западниот Балкан и идентификување начини за борба со нив“, објавена на интернет-страницата на ЕП, конкретно се се наведуваат медиумите финансирани од унгарски бизнисмени во Северна Македонија како главни извори на дезинформации.

„За разлика од повеќето земји во регионот, каде медиумскиот пејзаж е релативно стабилен веќе една деценија и повеќе, во Северна Македонија имаше две значајни промени во структурата на нејзиниот медиумски систем, и обете имаа последици за продукцијата и ширењето на дезинформации“, се наведува во анализата.

Во неа пишува дека првата значајна промена се случила за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, кога водечките медиуми биле под строга контрола на партијата и биле вмешани во „речиси сите дезинформациски активности на партијата“, а нивната цел била да се дискредитираат политичките противници и да се промовираат националистички, и честопати антизападни, ставови.

„Дел од некогаш проминентните извори на дезинформации и кампањи за дискредитација и понатаму се активни, но немаат пристап до мејнстрим медиумите. Тие се сега маргинализирани и можат да се најдат само на одредени Тв канали или на сопствени ЈуТуб канали, со намален опсег“, стои во студијата.

Повеќе >> Фокус  

- Следи Македонски Весник за повеќе содржини -

SHARE