Србија го легализира тргувањето со дигитални валути

србија крипто
Прочитај за: < 1 минута

Србија донесе закон со кој се легализира тргувањето со дигитални валути. Законот стапи на сила на 29 декември, а ќе почне да се применува по шест месеци, со цел јавноста да се запознае со негова примена.

Српскиот регулатор за хартии од вредност прв го објави нацрт-законот во октомври, наведувајќи дека има намера да го отвори секторот за пазари на капитал во земјата и да им дозволи нови можности на своите граѓани. Законот е предложен од Регулаторот во соработка со Народната банка на Србија, Министерството за финансии и Министерството за економија.

Српскиот Сабор го усвои нацрт-законот во ноември, како што открија локалните медиуми.

„На овој начин, ние се стремиме да одиме во чекор со современите трендови во глобалниот, дигиталниот и електронскиот бизнис и да останеме во чекор со меѓународните стандарди во борбата против криминалот и спречувањето перење пари“, рекоа тогаш законодавците.

Законот сега официјално стапи на сила. Во своето соопштение за печатот, ДИК откри дека законот е објавен во службен весник на 21 декември, а стапи на сила осум дена подоцна на 29 декември. Имплементацијата на законот ќе започне по шест месечниот грејс период.

„Наведениот закон регулира издавање на дигитален имот и секундарно тргување со дигитален имот во Република Србија, обезбедување услуги поврзани со дигитален имот, заложно право и доверливо право на дигитален имот“, изјави ДИК, откривајќи дека ќе го спроведува законот во соработка со Народната банка на Србија.

Извор: CoinGeek

SHARE