СДСМ: Минимална плата за април и мај, обезбедена од државата, за секој работник во приватните фирми погодени од кризата

zaev sdsm
Прочитај за: < 1 минута

СДСМ предлог мерки

Сите предлог мерки за справување со пандемијата:

👉Минимална плата за април и мај, обезбедена од државата, за секој работник во приватните фирми погодени од кризата

👉 Месечна плата (паричен надоместок) и за граѓаните што останале без работа поради кризата, во висина од 50% од просечната плата на работникот

👉Сите функционери и раководители одат на минимална плата

👉Сите вработени во јавен сектор одат на минимална плата

👉Претседателите и членовите на советите во општините, управни и надзорни одбори на јавни институции ќе работат без надоместок
.
👉7.000 денари по домаќинство за лица без работен ангажман или лица кои биле дел од неформална економија

👉Се запира Законот за извршување до крајот на јуни

👉Одложување на кредитите
Банките ќе ги одложат сите кредити на граѓани и фирми погодени од кризата за три месеци

👉Се ослободуваат од плаќање закуп корисниците на социјалните станови

👉 Дополнителни безкаматни кредити за фирмите од нови 6 милиони евра

👉Нови 50 милиони евра евтини кредити преку комерцијалните банки

👉Со уредба со законска сила ќе се забрани фирмите да одат во стечај за време на кризата.

👉Помош за медиумските работници и медиумските куќи

👉Помош за спортистите и уметниците

👉Поголема можност за пензионерите, лицата со попреченост и бремените жени

SHARE