Медиумите манипулираат со бројките на потврдни и починати од Ковид-19 на штета на САД

sad testovi
Прочитај за: < 1 минута

САД тестови.

Медиумите манипулираат со бројките на потврдени и починати на штета на САД

Иако апсолутниот број на потврдени и починати од Ковид – 19 во САД е највисок во однос на сите останати држави во светот, сепак споредбено со другите држави односно со големата петорка во Европа и тоа: В.Британија, Франција, Шпанија, Италија и Германија, може да се види дека САД има направено повеќе тестови од сите овие држави кумулативно, а сепак смртноста во САД е за 20.000 жители помала од големата европска петорка.

Еве што велат бројките:

Тестови:
САД – 20.5 милиони тестови
Европската петорка – 19.1 милиони тестови

Број на жители
Америка – 330 милиони
Европската петорка – 320 милиони жители

Број на потвдени на Ковид – 19
Америка – 2 милиони
Европската петорка – 1.15 милиони

Број на починати од Ковид – 19
Америка – 111 илјади
Европската петорка – 139 илјади починати

Извор: Ворлдометар

SHARE