Млада хемичарка измисли пластика која целосно се раствора во вода

пластика
Прочитај за: < 1 минута
Не е тајна дека пластиката е еден од најголемите проблеми за околината. Секоја година произведуваме повеќе од 300 милиони тони пластика, од што половина отпаѓа на пластични шишиња, кои ги употребуваме само еднаш. Тие шишиња потоа во природата остануваат неколку стотини години и не можат целосно да се разградат.

Шерон Барак е млада хемичарка од Израел која со години работела во компанија за производство на пластика, а потоа се одлучила да даде отказ и да се посвети на проблемите со загадувањето со пластичен отпад. Неколку години истражување и макотрпна работа вродиле со плод и таа пронашла решение кое засекогаш ќе го реши сериозниот проблем.

Станува збор за посебен производ кој изгледа како пластика, функционира како пластика, но не е пластиката која ја познаваме. За да ја направи оваа посебна пластика таа користела многу материјали кои засега се тајна. Новата пластика може целосно да се потопи во чаша со вода и потоа таа вода е безбедна да се испие. Со новиот материјал може да се прави амбалажа, кеси, пластични шишиња итн.

Извор: [inovativnost.mk]