Орбан го избрка Џорџ Сорос и на негово отвори кинески универзитет во Будимпешта

Прочитај за: 2 минути

Кинескиот универзитет се отвора во Будимпешта како прв и досега единствен кинески универзитет во Европската унија, а унгарската влада предводена од Виктор Орбан ќе донира 2,2 милиони евра за новиот студентски кампус во знак на добредојде. Новата високообразовна институција, подружница на Универзитетот Фудан во Шангај, треба да ги отвори вратите за студентите во 2024 година, пишува денес Фајненшл тајмс.

Постојат места за новата образовна институција и нејзините стипендисти. Само една година и шест месеци порано, Централноевропскиот универзитет (ЦЕУ), финансиран од либералниот милијардер од унгарски корени Џорџ Сорос, кој беше трн во око на унгарскиот премиер и неговата политичка агенда, беше протеран од Будимпешта. ЦЕУ работеше во Будимпешта веќе 30 години и беше на врвот на скалата во однос на квалитетот на образованието обезбедено во земјата, додава ФТ.

Многумина се исплашени од начинот на кој Орбан се справува со секторот за образование и како тој го прилагодува на себе и своите цели. Европскиот суд на правдата објави во октомври дека начинот на кој Орбан се ослободи од ЦЕУ ги крши обврските на Унгарија кон Светската трговска организација и е спротивен на Повелбата за основните права на ЕУ во однос на академската слобода.

Љубовта со Пекинг цвета откако Орбан се врати на власт во 2010 година. Унгарија профитираше од тоа. Домаќин е најголемиот центар за снабдување со телеком на Huawei надвор од Кина. Компанијата вработува 0,5 проценти од сите вработени во Унгарија, 0,4 проценти од БДП и 0,4 проценти од вкупните даночни приходи, според податоците Оксфорд Економикс.

Унгарија понатаму ги бетонираше своите односи со Кина минатата година кога од Пекинг зеде 20-годишен заем од 1,9 милијарди долари за изградба на пруга кон Белград. Во април, парламентот и даде на владата вонредни овластувања и исто така потврди дека сите детали во врска со проектот се доверливи бидејќи се потребни за да се обезбеди заемот.

Извор: Во Центар

- Следи Македонски Весник за повеќе содржини -

SHARE