Кина испорачува неисправни тестови за коронавирус во Шпанија и Чешка?

kina isporacuva neispravni testovi
Прочитај за: < 1 минута

Кина испорачува неисправни тестови за коронавирус?

Американската новинска агенција NationalReview дознава, Поголемиот дел од брзите тестови за коронавирусот што ги доставува Кина во Шпанија и Чешка се неисправни, објавија локалните новински медиуми..

До 80% од 150.000 преносни, брзи коронавирусни реагенси за тестирање кои Кина ги достави до Чешка рано овој месец се неисправни, според локалниот чешки сајт за новости Expats.cz. Тестовите можат да дадат резултат за 10 до 15 минути, и имаат точност од околу 80% во однос на другите тестови. Поради високата стапка на грешка, земјата ќе продолжи да се потпира на конвенционалните лабораториски тестови, од кои тие вршат околу 900 на ден.

Министерството за здравство на Чешка плати 546,000 долари за 100,000 комплет за тестирање, додека Министерството за внатрешни работи плати за другите 50,000.

SHARE