Иванов со прикладен подарок за Папата

Прочитај за: < 1 минута

Претседателот Ѓорге Иванов за време на денешна средба во вилата на Водно на папата Франциск му подари резбан албум со авторски фотографии од христијанското културно-историското наследство на земјава.

-Станува збор за албум со авторски фотографии, избрани лично од претседателот Иванов, а врз основа на концепт на релевентни македонски експерти од областа на духовното и културно-историското наследство на Македонија. Фотографиите се укоричени во резба изработена од охридски копаничар. Албумот содржи 153 фотографии низ кои е претставен дел од милениумската христијанска историја, традиција и уметност во Македонија. Меѓу нив има ранохристијански мозаици и базилики, средновековни цркви, фрески, икони и ракописи, како и резбани иконостаси од македонските манастири, соопшти кабинетот на Иванов.

Извор: fokus.mk