Европол предупреди на лажни вакцини против Ковид-19

вакцина ковид
Прочитај за: < 1 минута

Европската полициска служба (Европол) денеска предупреди за опасност од измами за организиран криминал поврзани со вакцините против Ковид-19, вклучувајќи и можност криминалци да продаваат лажни вакцини или да крадат пратки со вистински.

Европол посочува дека криминални групи веќе се подготвуваат да ги искористат можностите што ги дава пандемијата на коронавирусот.

– Веднаш откако на пазарот ќе влезе вистинска вакцина, се очекува брзо да се појават и прошират нејзини фалсификувани верзии – се вели во соопштението на службата.

Како пример се наведува лажната вакцина против грип, која Светската здравствена организација (СЗО) ја откри во Мексико во октомври. На истиот начин можат да се појават и „лажни вакцини против Ковид-19, што претставува огромна закана за јавното здравје, бидејќи тие во најдобар случај можат да бидат неефикасни, а во најлош случај токсични, имајќи предвид дека ќе се произведуваат во нелегални лаборатории без придржување кон хигиенските стандарди“, посочува Европол. Во документот се предупредува дека „лажните вакцини може да имаат уште посериозен негативен ефект доколку се појават нови епидемиски бранови во заедници, кои се претпоставува дека се вакцинирани.

Европол повикува на внимателност, бидејќи е можно криминалци да се вмешаат во развојот и дистрибуцијата на вакцините. Се очекува зголемување на опасноста кога вакцините ќе бидат достапни.

Повеќе >> Слободен Печат

- Следи Македонски Весник за повеќе содржини -

SHARE