По изборите во Бугарија, ќе биде уште полошо за Македонија

Екатерина Захариева
Прочитај за: < 1 минута

Во Македонија постои заблуда дека нешто ќе се промени по изборите во Бугарија.

Ова го изјави вицепремиерот и министер за надворешни работи Екатерина Захариева во програмата на БТВ за тоа дали во Македонија ги чекаат изборите во Бугарија за да ги решат своите проблеми со започнување преговори за членство во ЕУ.

Захариева коментираше дека бугарското општество и партии имаат многу сличен став на оваа тема. Тоа е една од македонските заблуди, вели таа. Постои заблуда дека нешто посебно ќе се промени. Наместо тоа, ако се промени, може да се влоши за нив, рече министерката Захариева.

Во врска со посетата на специјалниот пратеник на владата на Македонија Владо Бучковски, бугарскиот министерот за надворешни работи рече дека нема ништо тајно на состанокот. Ние сме во постојана комуникација со нив. Нема ништо посебно.

Станува збор за, тие го нарекуваат план, ајде да го наречеме така, јас се движам и работам според договорот од 20017 година, вели таа и додава дека има поплаки од бугарски компании и универзитети кои сакаат да бидат акредитирани таму и се соочуваат со непотребни и сомнителни административни пречки.

Повеќе >> Во Центар

SHARE