ЦИА: Југославија се распадна поради лошата економија

југославија
Прочитај за: 2 минути

Доколку банките не ги репрограмираат неподмирените кредити, а не даваат нови, Југославија сигурно ќе западне во неволја, но, а со тоа и претстојат тешки времиња.

Ова, меѓу другото, пишува во еден од документите на ЦИА од седумдесеттите години на минатиот век, со кој, всушност, американската разузнавачка агенција предвидува распад на СФРЈ и крвава граѓанска војна.

„Потенцијалот за катастрофа е реален“, се вели во документот што се занимава со постјугословенска Југославија 10 години пред смртта на Јосип Броз Тито.

Еве ја можноста Хрватите да бараат оставки од Едвард Кардељ и Крсто Црвенковски, а потоа да тргнат по патот на отцепување што може да се спречи само со воена акција предводена од српските и црногорските генерали.

„Ако ова доведе до екстремен одговор, тоа може да значи граѓанска војна“, се вели во документите на ЦИА.

Предвидувањата на американските разузнавачи се остварија, иако само нешто повеќе од една деценија откако Тито почина.

Во документите од кои се отстранети ознаките за тајност стои и дека по смртта на Тито „ќе остане само војската“.

Словенија и Хрватска, заклучуваат, се значително побогати од другите делови на Југославија и ги нагласуваат своите аспирации за независност. За Хрватска на крајот од документот стои дека таа била под власт на Виена и Будимпешта речиси илјада години, при што Далмација имала поинаква историја, односно била земја на пирати, трговци и долгогодишна колонија. на Венеција.

„Повеќето космополитски далматинци не го делат силниот милитантен национализам на остатокот од Хрватска, така што меѓу двете светски војни тие беа повеќе склони да ги прогласат Србите за победници и гаранти на независноста од несловенската доминација“, соопшти ЦИА.

Десет години пред да умре Тито, американската тајна разузнавачка агенција укажува на „силите кои ја децентрализираа политичката моќ и контролата на Југославија повеќе отколку во кое било друго комунистичко општество“. Ова го покренува прашањето „дали овие сили ќе го поткопаат централизмот во Југославија“ и заклучува „дека изгледите за пост-тито стабилност нема да станат јасни уште некое време“.

„Во секој случај, карактерот на Југославија се менува, а последиците од можниот исход се сè поважни за Југословените, Русите и Западот“, се вели во воведот на изјавата во која се цитира изјавата на црногорскиот комунист и дисидент Милован Ѓилас за советската интервенција. во Југославија.

Повеќе прочитајте на овој линк