УНЕСКО бара Охриѓани да ги тргнат климите и соларните панели

Прочитај за: < 1 минута

Соларните панели, сончевите колектори, клима уредите, па дури и сателитски антени поставени на куќите во стариот дел на Охрид, се најдоа во извештајот на УНЕСКО и доколку не сакаат да платат казни, жителите кои живеат под Самоиловите кули, им останува да ги распалат оџаците и да ги вратат печките на дрва.

Забелешките на УНЕСКО во однос на заштитата на старото градско јадро се ригорозни, вели за „Алфа“ првиот човек на охридскот Завод и музеј.

Не се зборува само за изгледот на фасадите туку и за крововите на куќите.Тука може да ги видите од терасата на заводот дека на многу од нив има поставено панели, сончеви бојлери итн сите тие се забранети и не треба да бидат таму вели Мише Тутковски-дир.на Завод и Музеј Охрид.

SHARE