Укинување на Ковид пасошите и задолжителните маски наредна недела најави Премиерот на Велика Британија

ковид пасош
Прочитај за: < 1 минута

Премиерот Борис Џонсон денес ги објави плановите за укинување на сите ограничувања за Ковид до пролет, бидејќи бранот Омикрон продолжи да се повлекува, при што минатата недела смртните случаи и хоспитализацијата на Ковид се намалени.

Премиерот кажа дека работата од дома ќе заврши со непосреден ефект денес со преостанатите мерки за борба против Омикрон – пасоши за Ковид и задолжителни маски за лице – кои ќе бидат отфрлени од следниот четврток во обид да се врати поддршката од пратениците и гласачите од Ториевците.

Тој, исто така, ги изложи своите намери да ги отстрани сите преостанати закони за Ковид до 24 март, вклучително и основни мерки како задолжителна самоизолација за позитивни случаи и барање да ја дадете вашата адреса доколку имате Ковид.

Објавата дојде откако Обединетото Кралство забележа 108.069 нови позитивни тестови за Ковид, што е намалување за 16,6% во однос на 129.587 минатата среда и 14-ти ден по ред кога случаите се намалуваат неделно во недела.

Смртните случаи се намалени за 9,8%, со 359 смртни случаи регистрирани денеска, а хоспитализациите се намалија за 14,5% на 1.752 во саботата, достапни се најновите податоци за датумот.

Извор: Дејли Мејл

SHARE