Села: Бугарите да влезат во Уставот, Софија да го признае македонското малцинство во Бугарија

Прочитај за: < 1 минута

Лидерот на Алијанса за Албанците Зијадин Селa денеска рече дека не го видел францускиот предлог и не сака да коментира детали, но нагласи дека „општо“ го поддржува вметнувањето на Бугарите во Уставот како начин за надминување на проблемот со соседна Бугарија и деблокада на евроинтегративниот процес на земјава. Според Села „ние сме тие кои бараме влез во ЕУ“ и заради тоа, сите македонски политичари, нагласи, треба добро да размислат. Села и со порака дека Софија треба да го признае македонското малцинство во Бугарија.

„Потребен е процес на меѓусебно признавање на малцинствата, а тоа значи бугарското малцинство во Македонија, а македонското малцинство во Бугарија. Не мислиме ние, како партија, дека прашањето на малцинството е внатрешно прашање на поединечна држава, туку тоа е прашање на Универзалната декларација за човекови права која демократските земји ја имаат ратификувано во својот парламент. Па и однесувањето наше треба да биде според оваа Декларација“, рече Села.

SHARE