Први сме во Европа – ама по лошо!

Прочитај за: < 1 минута

Изминативе две недели ја искачија Македонија на самиот врв по бројот на починати од ковид-19 според процентот на население. Ова го објави профилот Ковид Дата Чек кој објавува статистики за различни параметри поврзани со ковид-19.

Според статистиката на 100.000 жители во Македонија за 14 дена починале 16,4 луѓе во последниве две недели.

Веднаш зад нас со најлош скор е Црна Гора со 11,6 и Русија со 7,6 починати.

Топ 10 највисоки стапки на смртност од ковид (на 100.000) во Европа (17 август – 30 август)

 1. Македонија 16.4
 2. Црна Гора 11.6
 3. Русија 7.6
 4. Бугарија 6,7
 5.  Грција 3.8
 6.  Кипар 3.3
 7. Шпанија 2.8
 8. Литванија 2.8
 9.  Босна и Херцеговина 2.5
 10. Велика Британија 2.2

   

  Меѓу земјите со најмала смртност води Словачка со 0,1 починат човек на 100 илјади жители во последните 2 недели.

SHARE