Наставниците ги тераат учениците да вежбаат со маски на Физичко

Прочитај за: < 1 минута

Како ќе влијае врз здравјето на децата вежбањето на часовите по Физичко образование со маски? Родителите досега беа загрижени за тоа како носењето маски на училиште ќе влијае врз здравјето на децата, а сега треба да се грижат и за тоа какви последици ќе остави вежбањето со маски врз здравствената состојба на нивните деца.

До нашата редакција пристигнаа поплаки од родители дека во одредени основни училишта на часот по Физичко образование учениците носат маски, трчаат и вежбаат со маски, по што се жалат дека не можат да дојдат до здив, дека тешко дишат и чувствуваат голем замор и главоболки.

Што вели Протоколот?

Во Протоколот за реализација на воспитно-образовниот процес со физичко присуство на учениците во учебната 2021-2022 година, освен дека во фискултурната сала не смее да има повеќе од една група, односно одделение и дека по секое користење, треба да се проветри и дезинфицира, никаде не пишува дека учениците треба да бидат постојано со маски додека извршуваат физички активности.

За тоа како треба да се одвива наставата по овој предмет за време на пандемија разговаравме со професорите од спортската гимназија „Методи Митевски-Брицо“ во Скопје. Часовите по Физичко во ова училиште би требало да бидат пример за тоа како треба да се одвива наставата во сите други основни и средни училишта.

Професорите рекоа дека ги следат протоколите за реализација на наставата со физичко присуство, односно, во фискултурната сала повеќе од едно одделение не е присутно, практичните предмети во сала се извршуваат без маски, а оние ученици кои поради одредени причини седат на клупа – носат маски, седат со потребната дистанца, не се изведуваат спортски игри и вежби каде учениците меѓусебно би биле во близок физички контакт.

Целиот текст на Плусинфо

SHARE