Мицкоски прифаќа уставни измени по теркот на Хрватска: Македонија држава на еден народ и на други малцинства

Прочитај за: < 1 минута

 

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на новинарско прашање како ги коментирате тезите на СДСМ и ДУИ дека уставните измени би можеле да се направат по примерот на Хрватска каде во Уставот има широко набројување на етничките заедници, рече дека ако тоа е формулата за успех таква уставна измена ВМРО-ДПМНЕ одма ќе прифати.

-Па не знам дали се сигурни дека сакаат да биде според Преамбулата во хрватскиот Устав, еве јас сум подготвен ако е тоа формулата за успех, уште утре да ја отпочнеме процедурата, да биде Македонија држава на еден народ и на малцинствата во нејзе. Ако сакаат уште утре да ја отвориме Преамбулата на македонскиот Устав и да го направиме тоа според хрватскиот терк само да не се каат после тоа, да не речат некои други етнички заедници, па да речат, а не било баш така како што тие кажуваат. Инаку ако сакаат еве според Преамбулата во хрватскиот Устав веднаш, не знам дали ја прочитале, не знам дали виделе или така на памет само си кажуваат, но еве ние како ВМРО-ДПМНЕ одма прифаќаме, таква уставна измена прифаќаме – рече Мицкоски.