Ковид-центрите да се затворат додека трае истрагата – Мехмедовиќ смета дека тоа е најчесно и најбезбедно

Прочитај за: < 1 минута

Директор на ЈЗУ Здравствен Дом Скопје д-р Злате Мехмедовиќ смета дека најбезбедно и најчесно е додека трае изстрагата за пожарот во модуларната болница во Тетово сите такви објекти привремено да се затворат и откако ќе се утврди дека се безбедни тие повторно да се вратат во употреба.

– Модуларните болници се значаен капацитет, доколку ги нема нив ќе биде тешко да се даде квалитетна здравствена заштита. Доколку не се расчисти прашањето за безбедноста на тие болници ќе биде тешко да се убедат граѓаните дали тие се безбедни. Начинот на кој се врши истрагата дава надеж. Најбезбедно и најчесно е, за да се премине ова, е тие болници да се затворат привремено, а откако ќе се утврди дека се безбедни, повторно да се вратат во употреба. Не треба да бараме поинаков пристап, не постои начин за земја што нема доволно финансиски средства, да обезбеди квалитетна здравствена заштита во соодветни здравствени установи. Тоа ѝ се случи и на Кина. Факторот време е многу битен. Модуларните болници треба да издржат пожар од 30 минути до 4 часа – вели д-р Злате Мехмедовиќ во Студио 10 на ТВ24.

SHARE