Home Политика Затворениците гласаат, а затворската полиција во Прилеп на протест

Затворениците гласаат, а затворската полиција во Прилеп на протест

94
0

Вработените и полицајците од затворот во Прилеп од утре почнуваат протести кои секој ден ќе се оддржуваат пред затворот меѓу 12 и 14 часот. Тие излегоа со соопштение во јавноста појаснувајќи дека протестираат поради лошите работни услови:

„Сакаме да ве известиме за крајно сериозната состојба во која се наоѓаат дел од Затворите во државата во кои од пред извесен период се распоредени осудени лица од висок ризик, а затворите и затворските полицајци немаат услови да се справат со предизвиците. Еден од нив е конкретно и Затворот Прилеп каде веќе состојбата е загрижувачка и во делот на условите за обезбедување, а и од делот на човечкиот персонал. Под страв и од неможност да одговорат на потребата за обезбедување половина од вработените се веќе на боледување и избегнуваат извршување на работните задачи додека останатата половина од вработените се оставени на милост и немилост. За таа цел како синдикат веќе го известивме Директорот на Управата за извршување на санкции кои го посети Затворот Прилеп кој ни пренесе дека решавањето на овој проблем не е во негова надлежност и тој нема моќ да го реши, при што побаравме средба од Министерот на кое што барање до денес немаме одговор.

Како Независен синдикат на затворската полиција и администрација – Затвор Прилеп, со цел актуелизирање на состојбата и решавање на проблемот од утре започнуваме со протести кој ќе се одржуваат секој ден пред Затвор Прилеп од 12.00 до 14.00 часот.

За протестите и барањата подетално ќе известиме на прес конференција која ќе ја одржиме во 12.15 часот пред Затвор Прилеп, за што би биле благодарни на вашето присуство и поддршка“, велат од Независниот синдикат на затворска полиција и администрација – Затвор Прилеп.