Државниот архив поднел кривична против граѓанин затоа што им пишал „да ви се мо*ам во северната, п**да ви материна“

Прочитај за: 2 минути

Поради коментар „Да ви се мо*ам во северната, п**да ви материна“, Државниот архив поднесува пријава до Министерството за внатрешни работи. Тие сметаат дека ова е говор на омраза и нивно девалвирање. Ваквиот чекор на државната институција го искоментира адвокатот Јанаки Митровски кој пак прашува каде гледаат говор на омраза.

„Државниот архив го пријавува овој коментар на Ристо Ангелов до Министерството за внатрешни работи сметајќи дека е говор на омраза и девалвирање на владина институција која што професионално ги извршува своите задачи и обврски. Предлагаме соодветните органи да преземат мерки за санкционирање на ваквото однесување на индивидуата“, стои во објавата на Државниот архив објавена пред седум часа, односно нешто пред два на полноќ.

Ова го искоментира адвокатот Јанаки Митровски.

„И каде е говорот на омраза?“, прашува Митровски.

Под објавата на Државниот архив, каде најавуваат санкционирање, има негативни коментари за државната институција.

„Северна Кореја не ви е рамна, северни!“, „Поддршка до него и јас му се придружувам во честитките и гол низ куќа да ви шетам“, „Смешни и јадни сте (не)државен архив на ‘северџистан’!“, се само дел од коментарите.