Бугарија најавува прекин на дипломатските односи

Прочитај за: 2 минути

Повлекувањето на бугарскиот амбасадор Ангел Ангелов од Скопје е последниот чекор пред прекин на односите помеѓу Македонија и Бугарија, пишуваат бугарски медиуми.

Ангелов ја доби оваа наредба првиот работен ден од неделата и неполни 24 часа по посетата на шефот на македонската дипломатија Бујар Османи на Софија..

Османи заедно со бугарскиот министер за надворешни работи Николај Милков отиде во посета на претепаниот секретар на бугарскиот клуб „Цар Борис 3“ вети дека властите нема да толерираат никаква агресија.

„Очигледно, сепак, овој напад ги прекина и така кревките дипломатски односи, кои се движат до точката на замрзнување и покрај компромисот на Бугарија според францускиот предлог за укинување на ветото за почеток на преговорите за членство во ЕУ во Скопје“, пишува 24 Часа.

Повикувањето на амбасадор „на консултации“ е еден од претпоследните чекори пред прекин на дипломатските односи. Обично ваквите консултации траат од неколку дена до неколку недели. Што значи дека во време кога двете страни најавија намера да работат на намалување на тензиите, Бугарија демонстративно го намалува нивото на дипломатска застапеност во Скопје. Работата во Скопје сега ќе ја преземе привремен шеф на амбасадата.

Сега, повлекувањето на Ангелов е најсериозната демонстрација кон Скопје што ја направи Софија.

„Бугарија неколку пати предаваше протестни ноти поради тоа што се случува во РСМ, но никогаш не ја остави амбасадата без прв дипломат. Дури и во текот на 2-те години во кои Скопје одби да испрати амбасадор по истекот на мандатот на Марјан Ѓорчев во 2020 година. Истата година, Софија го наметна ветото“, пишува изданието.

– Границата на слободата на говор се преминува кога се зборува против бугарскиот народ, против Бугарија, против одредени научници и политичари. Слободата на говор не е пречка да се има соодветен однос на официјалните власти на РСМ против јазикот на омраза и оние кои го шират. Има малку знаци од нивна страна во овој поглед. Видот, стилот и тонот на комуникација во голема мера зависи од менаџментот. Овој јазик на омраза, кој се излева од повеќе страни во РСМ, е директна причина за настани како што е тепањето на Христијан Пендиков“, искоментира потпретседателката на Бугарија, Илијана Јотова.