Апасиев му одговори на Заев: Законот за државјанство не предвидува познавање на македонскиот јазик како услов

Прочитај за: 2 минути

Лидерот на Левица и пратеник Димитар Апасиев преку Фејсбук му одговори на премиерот Зоран Заев зоштоне го поддржуваат Законот за државјанство и зошто го блокираат Собранието. Заев во одговор на новинарско прашања ја повика Левица да објасни што е спорно во Законот за државјанство.

„Прајминистерот, сакал да ги знае аргументите на Левица (кои досега се елаборирани во над 20 часа говори на комисии во парламентот, на пресови, на ТВ емисии итн.)„, напиша Апасиев и додаде дека ќе ги повтори аргументите за повторувачите.

„Законот не се однесува на бездржавјани, туку на лица кои веќе имаа косовско државјанство – т.е. наместо на апатриди, се однесува на бипатриди!

Законот е спротивен на Европската конвенција за државјанство на Советот на Европа од 1997 год. (која ние ја ратификувавме во 2002) и е во директна спротивност на Конвенцијата на СЕ за намалување на случаите на повеќедржавјанство (1963).

Законот, по трет пат од распадот на СФРЈ (1991), ќе дава државјанство по пат на сукцесија – што е единствен пример на бившите југословенски простори.

Законот не бара ефективна врска со државата која го издава државјанството, што е непознат феномен!

Законот не предвидува познавање на македонскиот јазик како услов за стекнување државјанство преку т.н. „олеснета натурализација“.

Законот предвидува давање државјанство со обични копии од платена сметка за струја!? (феномен непознат во светот).

Законот не бара да се има извор на егзистенција, како досега (што значи новите државјани одат директ на терет на државата).

Законот го намалува постојаниот престој за издавање државјанство на само 7 години!

Во случај на реинтеграција, непрекинатиот престој се намалува од три на само една година!

Проблемот на овие луѓе е институционален, а не легислативен (Македонија треба да цели кон поострување, а не кон либерализација на условите за стекнување државјанство).

Законот е во функција на нов вештачки етно-инженеринг, во насока на фалсификување на демографската реалност, во очи на илегалниот Попис“,  пишува во одговорот Апасиев и вели дека има уште 100 сргументи, ама дека за почеток овие десетина се доволно.

SHARE