АНТИБИОТИК КОЈ ЛЕКУВА БОЛНИЧКИ ИНФЕКЦИИ

Прочитај за: < 1 минута
Тим хрватски научници патентирале нов антибиотик кој ги третира болничките инфекции. Трикратен тим на научници работел на проектот четири години. Препаратот е веќе одобрена од страна на Агенцијата за лекови на САД и наскоро пристигнува во нивните болници, а употребата на лекот на „стариот континент“ ќе чека одобрување од европските надлежни агенции и институции.
“Ова е всушност готовиот производ на нашата иновација. Тоа е вакомицин, антибиотик кој се користи за лекување на критично болни болнички пациенти “, вели д-р. Ивона Јаспица, еден од пронаоѓачите на лекот.
Во 2013 година, во Данскиот истражувачки центар во Загреб, тимот на научници започна со идејата.
“Во тоа време, всушност, започнавме уште двајца колеги и јас, кои се пронаоѓачи на патентот. Мојот колега Сабина, Катарина и јас. И нашите прекрасни вредни техничари “, рече Јаспица.
Во тоа време, центарот работеше со осум, денес има 120 научници, претежно од хрватските факултети.
“Не можам ни да кажам колку сме горди што сме тука, 30 години по Sumamed, кој доби одобрување во 1991 година, новата иновативна анти-инфективна терапија направена од хрватските умови е одобрена од Агенцијата за лекови на САД”, рече д-р Александар Даниловски, претседател на Управниот одбор.
Поради прекумерната употреба на антибиотици, бактериите станаа многу отпорни и се потешки за лекување.
“Отпорот на бактериите кон антибиотиците е голем проблем денес. Ова е особено важно во болниците. Особено во единиците за интензивна нега каде што се третираат најкритичните, најтешките пациенти “, рече д-р. Јадранка Павичиќ Шариќ, раководител на одделот за анестезија и интензивна нега во КБ “Меркур”.
Лекот е веќе на бродовите на пат кон американските болници.
Иновацијата на овој антибиотик, која досега беше во прав, е лесна апликација и 10 илјади пати подолготрајност на собна температура отколку досега.