Состојбата не е поразлична ниту во Америка, дури 30% се изјасниле дека не сакаат да се вакцинираат.

Прочитај за: < 1 минута

Речиси една третина од Американците велат дека не примиле вакцина против кинескиот коронавирус, покажа истражувањето на Economist/YouGov објавено оваа недела.

Тие побарале од испитаниците да наведат дали примиле вакцина против коронавирус, и додека 69 отсто рекле дека примиле барем една вакцина против коронавирус од кој било производител, 31 отсто рекле дека не примиле.

Од оние кои не примиле никаков вид вакцина против коронавирус, мнозинството – 64%- рекле дека не планираат да примат ниту една вакцина, а 20% рекле дека „можеби“ ќе примат една во иднина.

Истражувањето, направено од 15 до 18 јануари 2022 година, меѓу 1.500 граѓани на САД, има маргина на грешка од +/- 2,8 отсто и доаѓа во време кога администрацијата на Бајден продолжува да врши ограничувања за американскиот народ, и покрај тоа што ги поставува вакцините како причина за враќање во состојба на предпандемска нормалност.

„За нашата земја, изборот е едноставен: да се вакцинираат повеќе луѓе или да се продолжи оваа пандемија и нејзиното влијание врз нашата земја. Вирусот нема да исчезне сам по себе, или затоа што го посакуваме: мораме да дејствуваме“, рече Бајден во Ноември, сметајќи дека вакцинацијата е „единствен најдобар пат за излез од оваа пандемија“.

Извор: Брајтбарт